25.11.2016 09:54

Mitä elämän esteettömyys oikeastaan tarkoittaa?

Esteettömyys on minulle luonnollista elämistä, arkea ja sosiaalisia kontakteja. Apua vaativissa tilanteissakaan en usein näe tilanteiden ongelmallisuutta vaan juuri päinvastoin! Mieleeni tulvii valtavasti erilaisia ratkaisuja heti kun joku mainitseekin sanan este tai ongelma :)  Esimerkiksi pyörätuoli, korkeat kynnykset tai huonosti toimivat kaapin ovet nähdään usein elämän esteinä, joihin "ei voida vaikuttaa". Ikäänkuin tyydytään siihen, että "Jep. Houston, meillä on ongelma", eikä mietitä asiaa kahta minuuttia pidempään.

Aikoinaan kotihoidossa oli yksi ihana hoitaja, Raija. Hän opasti ja ohjeisti minua, olinhan vasta hieman yli parinkympin. Kuulin ja kuuntelin kun hän kertoi asiakkaistaan. Yksi oli pyörätuolissa, yhdellä diabetes, yhdellä skitsofrenia, yhdellä amputoitu raaja. Kaikilla tietysti oma syynsä, miksi kotihoito heitä auttoi. Hämmästelin aikani, että Miten he oikein pärjäävätkään ja kuinka me ikinä voisimme auttaa heitä... Raijan vastaus meni syvälle tajuntaani: "He ovat ihan onnellisia omassa elämässään. Ei pyörätuoli ole hänelle ongelma, vaan ratkaisu. Ilman sitä hän ei pääsisi liikkumaan. Eikä insuliinin pistämisessä pidä miettiä pistämisen sattumista, vaan sitä, että insuliini on se, mikä pitää hänet hengissä.."

Tajusin, että monesti Me muut näemme ongelman siinä, missä oikeasti on ratkaisu. 
 
Uskon, luotan ja toivon, että tulevaisuudessa esteettömyys nähdään aivan erilaisena kuin tänä päivänä. Sen tulee olla mahdollisuus löytää omanlaisia ratkaisuja arjen haasteisiin. Meidän palvelun tuottajina ja tarjoajina tulee myös kyetä näkemään omien rajoittuneiden lasiemme yli ja keksiä aivan erilaisia ratkaisuja arkielämän haasteisiin kuin mitä tänä päivänä on tarjolla. Meidän tehtävänämme on kehittää yhteispelillä, yhdessä asiakkaiden kanssa, sellaisia palveluja, jotka todella auttavat asiakasta ja helposti toteutettavissa. 
 
Erityisesti haluan olla kehittämässä palveluja perheille, ikäihmisille ja erityislapsiperheille. Mahdollisuuksia aivan uudenlaisiin ratkaisujen keksimiseen arjen haasteisiin odottaa tekijäänsä. Meidän tulee kehittää asiakkaiden elämästä lähtöisin olevia ratkaisuja. Kuunnella heitä tarkasti ja syvällisesti. Kuunnella, mitä he sanovat ja miten he asian ratkaisisivat, sillä he todellakin ovat oman elämänsä asiantuntijoita. Luodaan uusia, aidosti räätälöityjä ratkaisuja. Ollaan rohkeita ja pistetään pieniä kokeiluja pystyyn. Eikö vaan? Kuka tulee mukaan?
 
Kirjoittaja Tarja Ahonen on luova sosionomi, muutosmuotoilija ja palvelukehittäjä. Ota yhteyttä, jos kaipaat palveluihisi idearikasta tekijää, joka näkee kokonaisuudesta yksityiskohtiin. Sote-ammattitaidolla. 040-5940114, muutoksenvoimaa@gmail.com.

—————

Takaisin


Yhteystiedot

TARJA AHONEN

MUUTOKSEN VOIMA KOTIPALVELUT
www.muutoksenvoima.fi


0405940114