SOTEssa puhaltavat muutoksen tuulet

22.12.2016 09:51

SOTE on herättänyt monissa kysymysmerkkejä jo vuosia. Nyt on vihdoin saatu vastauksia kaivattuihin kysymyksiin: aluejakoon, vastuualueisiin ja valinnanvapauteen. Harvoin näkee SOTEn kiinnostavan kansaa yhtä paljon kuin tänä päivänä Suomessa. SOTE tuntuu olevan jokaisen huulilla ja jokaisella on siitä mielipide. Neuvotaan puoleen ja vastaan - hyväksytään ja hylätään. 

Tärkeää olisi tämän kaiken muutoksen keskellä muistaa se tärkein asia: muutoksen mahdollisuus! Mikäli muutoksen visio on kunnossa, muutoksen muotoilee hyvin ja toimivaksi, on siitä iloa pitkään kaikille. Tietysti nostetaan esille riskejä, mikä on luonnollinen osa ihmisyyttä. Halutaan varmistaa mahdollisimman pitkälle oma ja läheisten pärjääminen. Halutaan, että juuri meillä asiat ovat hyvin ja toimivia. 

Politiikassa otetaan kantaa puolin ja toisin hallituksen SOTE-linjauksiin. Osa kommentoinnista menee jo ohi korvien niiden ollessa niin jälkijunassa. Muutoksen tarve on kuitenkin todellinen. Muutos on täällä ja se on pysyvää. Meidän tulee nyt koota pieni suomalainen joukkomme kasaan ja lähteä kaikki työstämään SOTEsta kaikkien aikojen paras! Meillä on kaikki mahdollisuudet tähän. On tietoa, taitoa, osaamista. Nyt tarvitaan vain yhteisen tekemisen intoa, muutoksen paloa ja tasavertaista kehittämistä.

 

Kirjoittaja Tarja Ahonen on sosionomi, muutosmuotoilija, palvelukehittäjä ja Palvelumuotoilu SOTE™n tuottaja. Lue innovatiivisista palveluista lisää: www.muutoksen-voimaa.com