01.04.2016 13:29

Ymmärtämisen tärkeys

Todellisen muutoksen syntyminen riippuu syvällisestä ymmärtämisestä. Siitä, että puhutaan samaa kieltä ja ymmäretään toisiamme. 

 
Monesti sanat soljuvat korvien ohitse ja valikoivalla kuulolla poimimme sanan sieltä, sanan täältä. Emme keskity tai kykene keskittymään. Meillä voi olla monta rautaa tulessa samanaikaisesti. Multitaskaamme ja säädämme. Olemme ulkoisesti tehokkaita - mutta sisäisesti aivan sekaisin. Emme enää erota ydintä tai tarkoitusta keinoista. Ymmärrys katoaa.
 
Tehokkaan, toimivan ja tarkoituksenmukaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi tarvitsemme todellista ymmärrystä siitä, mikä on tavoitteen ja toiminnan tarkoitus. Miksi jotain tehdään tai miksi jätetään tekemättä. Meidän tulee ennen tuhatta ideaa selvittää, mikä toiminnasta on järkevää, tuottoisaa ja tarkoituksenmukaista - ja toisaalta myös sitä, mikä ei tällaista ole.
 
Päätöksenteossa meillä on usein tunteitakin pelissä. Olemme kiintyneen joihinkin asioihin, ihmisiin ja tapoihin, joiden poistaminen toiminnasta ei ole edes tullut mieleen - ennen kuin konsultti nostaa asian pöydälle. Täytyykin yhtäkkiä alkaa pohtimaan sitä, miksi jotain tehdään ja mikä on siitä saatava todellinen hyöty. Olemmeko rakastuneet johonkin, mikä on täysin tuottamatonta, mutta vie meiltä jokaisesta työpäivästä tunnin? Toteutammeko maneereja, joilla ei oikeasti ole mitään hyötyä?
 
Ajatteletko tässä vaiheessa kirjoitusta, ettei tämä koske sinua? Heh, voisin väittää, että tämä koskee meitä kaikkia. Me olemme tapojemme orjia. Meistä on kiva tehdä tuttuja asioita, sillä ne tuntuvat turvallisilta ja ovat helppoja toteuttaa tuttuuden vuoksi. Ne ihanat, turvalliset ja totutut tavat voivat kuitenkin olla juuri se syy, mikä ajaa meidät perikatoon, tehottomiksi tekijöiksi.
 
Leanissä on loistava ajatusmalli: selvitetään tuottamattomat tekijät, hankkiudutaan niistä eroon tai muutetaan prosessia tehokkaaksi, vahvistetaan hyviä ja luodaan koko toimintaprosessista tehokas, tuottava ja kaikille hyvinvointia tuottava toiminta. 
 
Kuulostaako pelottavalta? Ensialkuun ehkä kyllä. Pienen mutustelun jälkeen kuitenkin ehkä havaitsee Leanin idean ja sen mahdollisuudet. Miksi toteuttaisi päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen toimimattomia malleja. Sellaisia, jotka eivät ikinä kukoista ja saa tuulta alleen. Miksei laittaisi paukkuja sellaisiin, jotka ovat sormissa pitelemättömiä, lentoon lähdössä olevia ideoita, tuotteita ja palveluja?
 
Sanotaan, että parhaimmat ideat ovat yksinkertaisia. Niinpä. Yksinkertaisuus perustuu todelliseen ymmärrykseen siitä, missä ongelma on ja mitä tarvitaan. Ymmärretään, mikä mättää ja mitä pitäisi parantaa. Osataan kenties vielä toimiva kehittämisen prosessi ja luovitaan oikeiden ihmisten kanssa kohti yhteistä maalia. Näillä eväillä menestys on taattu.
 
 
Kirjoittaja on luova palvelukehittäjä, sosionomi ja muutosmuotoilija Tarja Ahonen. Ota yhteyttä, jos kaipaat luovaa ideointia ja käytännönläheisiä ratkaisuja: 0405940114, muutoksenvoima@gmail.com.
 
 

—————

Takaisin


Yhteystiedot

TARJA AHONEN

MUUTOKSEN VOIMA KOTIPALVELUT
www.muutoksenvoima.fi


0405940114